Nieuwsbrief 2  © juli 1993 - 1e jaargang nr. 2 

Broers bezeten van Bob Evers-boeken

De namen Jan Prins, Bob Evers en Arie Roos doen bij veel lezers van jongensboeken een belletje rinkelen. De liefhebber herkent meteen de hoofdfiguren van de boeken van Willy van der Heide.
De broers Hans en Ton Kleppe, twee fervente Bob Evers-lezers uit Dordrecht en Papendrecht, hebben deze maand de eerste Bob Evers Nieuwsbrief uitgegeven. De broers besteden veel vrije tijd aan het navorsen van wetenswaardigheden over de spannende jongensboeken en over Willy van der Heide, een van de pseudoniemen van W.H.M. van den Hout. Hun bevindingen staan in een 350 pagina's tellend documentatie-a!bum, waarvoor zij een uitgever zoeken.

Avonturen

Wie kent ze niet, de drie jongens die avonturen beleven waarvan andere jongens niet eens durven dromen. De dikke sproetige en roodharige Arie Roos, die altijd honger heeft en bijzonder slim is, de zuinige Jan Prins die niet op een kwartje kijkt als hij een dubbeltje kan besparen en die de hele Encyclopedia Brittannica uit z'n hoofd kent en hun vriend Bob Evers, de nuchtere Amerikaan die  vele repen chocolade verslindt. Zij beleven hun avonturen in boeken met allitererende titels als 'Heibel in Honoloeloe' en 'Bombarie in een bunker'. Bob Evers wordt dit jaar vijftig jaar. Willy van der Hi-de bedacht deze figuur al in 1943.

Tip

Al op jeugdige leeftijd maakten Hans (40) en Ton (48) kennis met de drie hoofdpersonen. "Ik wan een jaar of tien toen iemand in de bibliotheek mij een tip gaf dat ik de Bob Evers-boeken eens moest lezen", zegt Ton. "Maar dat was niet zo gemakkelijk,want die boeken waren bijna altijd uitgeleend. Het gevolg was dat ik nooit een verhaal in de goede volgorde las, want veel verhalen bestaan uit drie boeken. Ik moest dus het verhaal in m'n geheugen opbouwen. Jaren later kon ik de boeken zelf betalen."
De Bob Evers-boeken staken erg af tegen de brave boeken van die tijd, vinden de broers. "De drie jongens beleefden ongewone avonturen. Ze beschikten over geld en pistolen, hadden kennissen bij de FBI en maakten reizen naar bijvoorbeeld Amerika. Iets wat na de oorlog zeer tot de verbeelding sprak. Wij vonden het in die tijd al heel wat als we een dagje naar Hoek van Holland gingen. Bovendien zat er geen moralistisch toontje in de boeken. In die tijd zat ik de hele zondag op de bank te lezen", zegt Ton, in het dagelijks leven accountant.  Broer Hans, werkzaam als technicus, vult aan: "De rest van de familie keek je vaak raar aan als je hardop zat te grinniken!'

Onzin

Dat niet Iedereen dezelfde mening was toegedaan, blijkt uit een brief van het Christelijk Jonge Mannen Verbond uit 1953, waarvan de broers een kopie in hun catalogus hebben opgenomen. Deze club weigerde de boeken in zijn lectuurgids te bespreken. Het verbond betitelt de inhoud als 'stomme, gevaarlijke onzin' en heft de waarschuwende vinger. 'Wij hebben in Van der Heides werk geen grein opvoedkundige waarde kunnen ontdekken. Alles hangt van branie aan elkaar.'
De waarschuwing heeft niet geholpen. In de loop der jaren zijn er zo'n vier miljoen Bob Evers-boeken verkocht, zo is de voorzichtige schatting van Ton. De eerste boeken uit de serie verschenen in 1953. In 1965 verscheen de serie, waarvan dit jaar deel 40 verschijnt, in de bekende rood-gele pockets.
Overigens wordt deel 40 geschreven door Peter de Zwaan die ook deel 33 en 36 voltooide en de delen daarna op zijn naam heeft staan. Hij nam, tot vreugde van de fans, de pen over van de In 1985 overleden Willy van der Heide.
Hans en Ton Kleppe begonnen hun naspeuringen in 1987. Zij doken in archieven van bibliotheken en uitgevers. Willy van der Heide schreef onder zijn eigen naam W.H.M. van den Hout enkele serieuze boeken over wichelroedelopen. Ook schreef hij kinderboeken onder het pseudoniem Sylvia Sillevis en romans als Willem W. Waterman.
De figuur Willy van der Heide, alias W.H.M. van den Hout, omschrijven de broers als 'schilderachtig'. Hij woonde In Den Haag, maar vertoefde veel in de Amsterdamse grachtengordel. Hij komt ook voor in de gelijknamige sleutelroman van Geerten Meijsing. De broers Kleppe ontdekten ook minder leuke kanten van de schrijver. Hij. speelde in de oorlog op z'n zachtst gezegd een dubieuze rol door te schrijven voor het pseudo-verzetsblad De Gil. Dat leek op een illegale krant, maar was dat juist niet. Het kwam de schrijver na de oorlog op een tienjarig schrijfverbod als journalist te staan. De broers willen hier geen waarde-oordeel over uitspreken. "Wij proberen objectief te zijn. Wij vinden dat hij goede jeugdboeken schreef, maar dat wil niet zeggen dat je het ook met de figuur van de schrijver eens bent.'

Uitgever

Het 350 pagina's tellende Bob Eversdocument van Ton en Hans Iigt te wachten op een uitgever. Daarin staan ook bijdragen van Peter de Zwaan en van Geerten Meijsing, bestuurslid van het in 1972 opgerichte Bob Evers genootschap. De broers bekennen nog regelmatig een Bob Evers te lezen. "En we zijn natuurlijk benieuwd naar deel 40, dat straks verschijnt."

Wie een exemplaar van de Nieuwsbrief wil hebben, kan schrijven naar het redactie-adres Grondmolen 20, 3352 CA Papendrecht

© 1993 Hans en Ton Kleppe, Jacoba van Heemskerckstraat 7, 3351 SP Papendrecht

Naar de inhoudsopgave van deze nieuwsbrief
Naar de rubriek "de Bob Evers-nieuwsbrief" (algemene informatie)
Naar de homepage