Nieuwsbrief 8 | © | juli 1996 - 4e jaargang nr. 2 |
Van kleitablet naar perkament, van loodzetsel naar Internet. Het gedrukte woord heeft de laatste eeuwen een voortdurende vooruitgang in verschijningsvormen meegemaakt.
De (voorlopig?) laatste ontwikkeling op dit gebied is natuurlijk het al eerder genoemde Internet. Voor diegenen, die niet weten wat Internet is, volgt hieronder een summiere uitleg.
Internet is een wereldomspannend netwerk van miljoenen computers, aan elkaar gekoppeld door snelle datalijnen. Het is voortgekomen uit het ARPA-netwerk, dat tijdens de Koude Oorlog door het Amerikaanse Ministerie van Defensie werd ontwikkeld. Dit ARPA-netwerk had een decentrale structuur omdat een hiërarchisch netwerk, een grote centrale computer, natuurlijk in tijd van oorlog veel te kwetsbaar was.
Toen dat peperdure netwerk eenmaal goed functioneerde, kregen al gauw andere overheidsdiensten er lucht van. Die wilden er ook allemaal graag gebruik van maken, want deze manier van gegevensverkeer bood de CIA, de FBI, de Belastingdienst, enz. tal van ongekende mogelijkheden.
Om kort te gaan: na de overheidsdiensten volgden de universiteiten, vervolgens de buitenlandse universiteiten en overheden en daarna tal van grote bedrijven. Tegen het einde van de Koude Oorlog omspande het netwerk (inmiddels al het Internet genoemd) praktisch de gehele geïndustrialiseerde wereld. Via de universiteiten waren er natuurlijk ook al wat computerfreaks op het net verzeild geraakt en zij braken uiteindelijk het net open voor het grote publiek.
Men schat dat er nu wereldwijd tussen de 5 en 10 miljoen computers permanent op het Internet zijn aangesloten, en het aantal mensen dat toegang heeft (ook via inbellijnen) beloopt in de tientallen miljoenen. Dit is vooral mede te danken aan het feit, dat er steeds snellere modems en PC's te koop zijn voor prijzen, die men tot voor kort niet voor mogelijk hield.
Internet is er dus gelukkig voor (bijna) iedereen. Omdat de eerder genoemde decentrale struktuur nog steeds aanwezig is, heeft men op het Internet ook geen last van overheidsbeperkingen of censuur. Iedereen kan Internet gebruiken voor zijn/haar eigen doel. Helaas zijn er dus een aantal mensen die het begrip 'recht op vrije meningsuiting' nogal rekbaar hanteren. Niet voor niets is er de laatste tijd nogal opschudding ontstaan over de verschillende pagina's met o.a. kinderporno en recepten voor zeer explosief materiaal.
Natuurlijk is ook Bob Evers op een aantal Internet-pagina's verschenen. Wij, als Uitgeverij De Eekhoorn, kunnen daar alleen maar gelukkig mee zijn, want voor ons is dat een stukje gratis publiciteit. Er is echter een 'maar' aan verbonden: men dient zich wel aan bepaalde regels te houden. Regels, die momenteel een onderwerp zijn van diverse gerechtelijke uitspraken.
Internet-diskussies over gespiraliseerde vierkanten, verwarringen rond een waterdruk en het raadsel met een reservewiel (Drie jongens en een caravan), dat mag allemaal nog. Het wordt echter anders als er integrale pagina's worden overgenomen. Niet voor niets wordt er in elk boek vermelding gemaakt betreffende het copyright. Voor alle boeken die geschreven zijn door Willy van der Heide berust het copyright bij Uitgeverij De Eekhoorn. Het copyright van de door Peter de Zwaan geschreven delen berust bij hemzelf, met Uitgeverij De Eekhoorn als toezichthouder.
De copyright-regel geldt niet alleen voor de tekst, maar ook de illustratie van het omslag is onderhevig aan rechten. De illustrator, Bert Zeijlstra, vervaardigt in opdracht van De Eekhoorn weliswaar de illustratie, maar hij blijft wel geestelijk eigenaar van het vervaardigde produkt. Uitgeverij De Eekhoorn 'koopt' het gebruik van de tekening en mag deze tekening dan ook alleen maar gebruiken voor de omslag van het boek. Voor elk andersoortig gebruik, anders dan voor bijvoorbeeld promotie- en/of P.R.-aktiviteiten, dient de uitgeverij toestemming aan de illustrator te vragen.
Tenslotte het Bob Evers-logo: het rode driehoekje, dat te vinden is op de voor- en achterzijde van elke pocket. Ook dit is strak afgedekt: naam en verschijningsvorm zijn gedeponeerd bij het Internationaal Merkenbureau Markgraaf te Amsterdam, en mag dus ook niet zonder toestemming van de uitgeverij gebruikt worden!
Waarom al deze bescherming? Ten eerste willen wij, als uitgeverij, voorkomen dat anderen, hoe goedwillend dan ook, goede sier gaan maken met produkten waarvoor wij soms forse investeringen hebben moeten doen. Ten tweede beschouwen we Bob Evers als een A-merk in ons fonds, d.wz. dat we Bob Evers, als merk, graag omringen met de grootst mogelijke zorg. Deze serie is een van de belangrijkste pijlers onder de uitgeverij en verdient daarom al onze aandacht.
In het verleden werd e.e.a. nogal eens oogluikend toegestaan. Met de komst van allerhande nieuwe media wordt het kopiëren uiterst makkelijk gemaakt. Wij gaan, als eerst-rechthebbende, vanaf nu strenger toezien op het gebruik/misbruik van het copyright. Nogmaals: citeren mag altijd, maar voor het integraal overnemen van tekst, illustraties en/of logo dient men eerst vooraf schriftelijke toestemming te vragen aan de uitgeverij. Wordt dit nagelaten, dan kan Uitgeverij De Eekhoorn gerechtelijke stappen ondernemen tegen diegene, die willens en wetens inbreuk maakt op het copyright. Men zij dus gewaarschuwd!
Namens Uitgeverij De Eekhoorn BV,
Fred Kanters
afd. Public Relations
Met dank aan Paul Vinkenoog en Mr. S. H. de Bruin voor hun adviezen.
© 1996 Hans en Ton Kleppe, Jacoba van Heemskerckstraat 7, 3351 SP Papendrecht
Naar de inhoudsopgave van deze nieuwsbrief Naar de rubriek "de Bob Evers-nieuwsbrief" (algemene informatie) Naar de homepage |