Nieuwsbrief 15  © januari 2000 - 8e jaargang nr. 1 

Henk Bergman's column
Gebonden

Bijna elke dag blijf ik wel even voor mijn boekenkast staan en kijk ik tevreden naar mijn verzameling originele Bob Eversen. Eénendertig heb ik er nu, met daarbij nog een aantal dubbele. Laat ik met mijn meest recente verovering beginnen: Cnall-effecten in Casablanca. Het is het laatste deel dat ooit in gebonden versie verscheen en, zoals iedere verzamelaar weet, in die vorm heel moeilijk te krijgen. Ik was er in elk geval al jaren naar op zoek. Dit voorjaar plaatste ik een oproep op de antiquariaten-site op Internet voor mijn twee nog ontbrekende delen in gebonden uitvoering: Casablanca en Lotgevallen rond een locomotief. Het duurde niet lang of iemand bood mij Cnall-effecten aan. Een tweede druk; zonder stofomslag, maar verder in uitstekende conditie, zei de begeleidende tekst. De transactie zou mij ƒ 8,50 gaan kosten. Ik keek goed op mijn beeldscherm, maar het stond er echt: ƒ 8,50.  Uiteraard mailde ik direct terug dat ik wel belangstelling had en of men mij het boek maar wilde toesturen, daarbij half en half verwachtend  dat de aanbieder zou antwoorden: natuurlijk, maar u begrijpt toch wel dat die ƒ 8,50 een vergissing was, dat moest ƒ 85 zijn (dat bedrag had ik er overigens direct voor over gehad). Maar nee; een dag later al werd het pakketje zonder prijsaanpassing bij me thuisbezorgd. Uiteraard werd ik nog belast voor de verzendkosten, maar voor in totaal ƒ 14,50 mocht ik mij de eigenaar noemen van een in Bob Evers-kringen veel gezocht en weinig gevonden kleinood.
Mijn 31 delen bestaan uit vijftien eerste, acht tweede, drie derde, drie vierde en twee vijfde drukken. Het overgrote deel (23) heeft een stofomslag. Wat een prachtig gezicht om die aangeklede boeken zo naast elkaar te zien staan!
Het mooiste omslag dat ik bezit is dat van Kunstgrepen met kunstschatten. We zien Arie naar adem happen omdat hij zich heeft ondergespoten met zijn syphon zelfgemaakt spuitwater (een voor het verhaal overigens volstrekt onbetekenend detail). Jan en Bob staan lachend op de achtergrond. Ook mooi is het omslag van Hoog spel in Hong-Kong. Alweer is Arie de klos: hij kijkt on-Aries benauwd als hij tussen een aantal kisten (in de haven van San Francisco, moeten we aannemen) wordt gegrepen door een boef met een echt boevengezicht, inclusief slappe hoed, Italiaans snorretje en wanglange bakkebaarden. En wederom zien we Jan en, Bob het tafereel lachend bekijken, alsof ze zeker weten dat Arie zich ook hier wel weer uit zal redden. Voor een derde keer wordt Are overmeesterd op het omslag van Vreemd krakeel in Californië, nu door de drie mannen die later blijken op te treden namens Sonora Super Films. Maar hier is wat vreemds aan de hand: Arie is niet dik! Bovendien lijkt hij helemaal niet op de Aries van de andere omslagen.
Ik heb één stofomslag dat precies zo is overgenomen op de pocket (althans op die van de eerste druk die ik heb):  Arie Roos wordt geheim agent. In andere gevallen is een nieuwe illustratie gemaakt, soms naar het model van die op het oude omslag, soms een. geheel andere. Daarbij is jammer genoeg heel wat moois verloren gegaan. Wie bijvoorbeeld alleen de pocketeditie van Kabaal om een varkensleren koffer heeft, mist echt wat, want de gestalte van de zelfverzekerd achter zijn omvangrijke middenrif voortschrijdende heer Buikmans, is op het stofomslag prachtig weergegeven.
Maar een gebonden boek heeft uiteraard meer voor op een pocket dan alleen het stofomslag. Het ligt beter in de hand, de bladzijden slaan makkelijker om en het lettercorps is lekker groot. Het belangrijkste verschil is echter de geur: je ruikt de varkensleren koffer, de muizen in het toeristenhotel en het zeemanspension in een zijstraat van de Zeedijk. De gebonden Bob Evers is en blijft de ware Bob Evers.

© Nieuwsbrief Hans en Ton Kleppe, Jacoba van Heemskerckstraat 7, 3351 SP Papendrecht

Naar de inhoudsopgave van deze nieuwsbrief
Naar de rubriek "de Bob Evers-nieuwsbrief" (algemene informatie)
Naar de homepage