Oldenzaal, april 2002
PERSBERICHT
In de expositiezaal van historisch museum het Palthe-Huis aan de Marktstraat 13 in Oldenzaal wordt van vrijdag 25 oktober tot en met woensdag 20 november de tentoonstelling 'Een raderboot als zilvervloot' gehouden. Een tentoonstelling met de in Nederland meest verzamelde kinder- en jeugdboeken van dit moment. Een groot deel van het tentoongestelde komt uit de verzameling van de oud-onderwijzer en journalist Felix Nijland uit Oldenzaal, die zich toelegt op het verzamelen van series jongens- en meisjesboeken en klassieke kinder- en jeugdboeken. Maar een grote inbreng hebben ook andere verzamelaars en organisaties van verzamelaars in Nederland. Zoals - tot nu toe - het Jules Verne Genootschap, de club Kameleonverzamelaars van onder meer Piet Exalto uit Gorinchem, de heer J.C. Oosterbaan uit Bilthoven (Karl May), de heer A. Besemer uit Amerongen (Afman/Haarman), Puk- en Mukverzamelaar Rinie Vermeulen uit Malden, W.G. van de Hulstverzamelaar Daan van der Kaaden uit Veenendaal, de International Biggles Association, de Stichting Kinderboek Cultuurbezit in Winsum (Gr.), de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, het Bob Evers Genootschap en de uitgeverijen Kluitman in Alkmaar, Malmberg in Den Bosch, De Eekhoorn in Ermelo, Schenk in Maastricht en De Vuurbaak in Barneveld.
Een groot aantal mensen is op dit moment bezig met het verzamelen van kinder- en jeugdboeken. Boekenmarkten zijn populair, evenzo het bezoek aan antiquariaten, of het opzoeken en bestellen van verzamelwaardige kinder/jeugdboeken via het internet.
De tentoonstelling beoogt mensen te laten zien dat al dit moois in principe nog te krijgen is. Dat ene mooie jeugdboek, zoals Afke's Tiental, Onder Moeders Vleugels, De Schippers van De Kameleon of Robinson Crusoë, maar ook de complete serie Arendsoog en heel veel bijzondere klassieke jeugdboeken. Verder zijn onder meer te zien de complete serie Bob Evers van Willy van der Heide, de complete serie Kameleon, de complete serie De Vijf van Enid Blyton, Wipneus en Pim, alle Juniorboekjes in de originele rekjes, veel eerste drukken van onder andere Dik Trom (uit 1891) en Pietje Bell, alsmede de originele illustraties van Joh. Braakensiek (uit de Dik Tromboeken), alle (!) illustraties uit de complete Wipneus en Pim serie, originele bandillustraties van Jaap Kramer uit de serie Snuf de Hond en het gouden boek dat P. Nowee ooit kreeg voor de serie Arendsoog. En verder: alle Swiebertje boeken, de complete series Pim Pandoer en Bas Banning, illustraties van Hans G. Kresse, de complete serie In de soete suikerbol van W.G. van de Hulst, originele illustraties uit het Callenbach-archief van W.G. van de Hulst jr., maar ook de complete series Afman en Haarman, en, voor de dames: de complete series Goudelsje en De Olijke Tweeling.
Uiteraard moet het een feest van de herkenning worden. Het wakker roepen van vele mooie herinneringen aan de kinderboeken van vroeger, die op velen van ons - bewust of onbewust beleefd - toch een zekere romantische en misschien wel pedagogische invloed hebben gehad.
Naast uiteraard veel boeken in diverse drukken is het de bedoeling veel informatie over de auteurs en achtergronden van series en separate kindertitels te geven. Eveneens worden zoals al opgemerkt originele illustraties getoond, onder meer uit de Pietje Bell serie en van bekende illustratoren van kinderboeken als Hans Borrebach, Pol Dom en Gerard van Straaten. Verder worden continue films gedraaid: Dik Trom, Kruimeltje en andere films die zijn ontleend aan jeugdboeken. Het Palthe Huis is een provinciaal erkend museum met alle faciliteiten in een prachtig en gelukkig bewaard gebleven historisch binnenstadsstraatje in het centrum van Oldenzaal.
De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een boektitel uit de Bob Evers serie van Willy van der Heide: Een raderboot als zilvervloot, een van de mooiste jeugdboeken die ik ooit heb gelezen. De tentoonstelling wordt vrijdagmiddag 25 oktober om 16.00 uur geopend met een korte lezing van Jack Nowee uit Boskoop, onderwijzer en de oudste kleinzoon van de legendarische schrijver van de eerste 20 delen van Arendsoog, J. Nowee. Jack Nowee zal uiteraard ingaan op leven en werk van zijn grootvader en zijn oom P. Nowee, die het schrijven van de serie Arendsoog later overnam. De opening wordt opgeluisterd met live muziek op gitaar en contrabas en het repertoire bevat uiteraard allerlei bekende kinder(boeken en televisie)liedjes van vroeger.
|