home  -  tijd in BEeld  -  bibliografie  -  werken  -  feuilleton  -  nieuwsbrief  -  de media  -  zeijlstra  -  zeerust  -  diversen

gepubliceerd op 31/07/2000
laatste wijziging 15/08/2021
reacties en suggesties: e-mail naar simon kuipers  
Terug naar de
vorige pagina

25 september 1993

BOB EVERS EN ZIJN VRIENDEN LEREN MEISJES KENNEN

door TEUN LAGAS
Na vijftig jaar avonturen over de hele wereld sluipen er kleine, maar ingrijpende veranderingen in de verhalen van Bob Evers. Zo zijn de drie jonge mannen in een van de recente boeken in aanraking gekomen met meisjes, die vreemde wezens, toch door Bob, Jan en Arie lange tijd beschouwd als volstrekt niet ter zake doende. Kenners van de Bob Evers-serie hebben de helden bovendien betrapt op het drinken van hun eerste pilsje. Na de eeuwige London Tonic is daarmee de alcohol in de boeken geslopen. Niet zo vreemd nu de jongens eindelijk de middelbare school hebben verlaten.
Bob Evers, Jan Prins en Arie Roos zijn binnenkort aan hun veertigste avontuur toe: ‘Schermutselingen bij een zandafgraving.' En het vervolg staat ook al op stapel: ‘Bakkeleien in een Berlijnse Bios.' De huidige schrijver van de avonturen, Peter de Zwaan, volgt wat dat betreft precies de aanpak van de 1985 overleden oorspronkelijke Bob Evers-auteur, Willy van der Heide. Meestal worden strubbelingen met muiters, smokkelaars; autodieven en ander gespuis uitgesmeerd over twee of drie delen. Toch kunnen de Bob Evers-boeken met gemak ook solo worden gelezen. Het succes is nog altijd groot. Bij de uitgave van het veertigste deel, komende maand, rekent uitgever De Eekhoorn in Apeldoorn opgetogen voor dat nog dit jaar waarschijnlijk het vijf miljoenste exemplaar van de persen zal rollen. Nog een reden om feest te vieren is het vijftigjarig bestaan van de serie. Veel jongere lezers kunnen zo langzamerhand tot de derde of vierde generatie Bob Evers-fans worden gerekend. De formule die De Zwaan van Van der Heide heeft overgenomen slaat ook nu nog aan. Drie jongens van uiteenlopend karakter zwerven zonder enig geldgebrek over de wereld. De rederszoon Arie Roos, de rooie, dikke veelvraat, komt met zijn 'computerbrein' in de gekste situaties tot creatieve oplossingen. Jan Prins, de wat benepen zoon van een kolonel, is nog altijd extreem op de penning en de Amerikaan Bob Evers, zoon van een fabrieksdirecteur uit Pittsburg, speelt nog steeds zijn bedachtzame rol op de achtergrond. Vreemd, Bob Evers zelf heeft het meest vlakke karakter.

Hoofdfiguur

"Dat is altijd al zo geweest. Bob is veel minder de hoofdfiguur en lang niet zo geliefd als Arie", beamen Tom en Hans Kleppe, twee kenners die alles wat los en vast zit verzamelen over de oorspronkelijke auteur, W. H. M. van den Hout, die Willy van der Heide als een van zijn pseudoniemen hanteerde. "Het schijnt dat Van der Heide zichzelf ook het beste herkende in Arie Roos, de vrolijke bon vivant." De serie kent zelfs een deel waarin Bob Evers helemaal niet voorkomt.
In 'Kabaal om een varkensleren koffer' lossen Arie en Jan alle problemen zelf op, de Amerikaan ontbreekt in verband met schoolverplichtingen in zijn vaderland. Het eerste boekje in de reeks, 'Avonturen in de Stille Zuidzee', mag dan in 1949 zijn verschenen, al tijdens de oorlog schreef Willy van der Heide in het blad 'Jeugd' een feuilleton onder dezelfde titel. Alleen was Bob toen nog Rob Evers, een Nederlandse rederszoon. Na de bevrijding lijken er twee redenen te zijn geweest om een jonge Amerikaan in het spel te brengen. Amerikanen waren populair en het verschafte de schrijver de mogelijkheid om de jongens internationaal te laten opereren, weg uit het kneuterige Nederland. Dat gebrek aan Hollandse kneuterigheid was eind jaren veertig begin vijftig een belangrijke achtergrond van het succes. Tom Kleppe: "Ga maar na. Wij vonden het thuis al heel wat als we met een paar ' centen op zak een dagje naar Hoek van Holland gingen. Neem dan deze drie jongens. Zij reisden de wereld over met vliegtuigen, taxi's en gehuurde auto's. Ze hadden hun contacten met de FBI en af en toe knuppelden ze er lekker op los."

Christelijke censuur

Hoe fantastisch Van der Heide ook kon vertellen, welke prachtige bochten hij de verhalen ook liet nemen, in de meeste christelijke bibliotheken kwamen de boeken die jaren niet binnen. Uit de archieven van de gebroeders Kleppe duikt een boze brief op die het Christelijke Jonge Mannen Verbond in 1953 aan de uitgever schreef en die onbedoeld de schrijver de hoogste lof toezwaaide. De commissie voor lectuurbeoordeling van het CJMV was niet gecharmeerd van de boeken die ze had moeten beoordelen, 'Een dollarjacht in een D-trein', 'Een speurtocht door Noord-Afrika' en 'Drie jongens en een caravan'. Verbijsterd stelden de christelijke censoren vast dat een uitgeversfirma van goede naam zulke rommel op de markt bracht. De bitse beoordeling: "Het werk van Van der Heide is opgeschroefd, onecht en onwaar. Alles mag!" Verder wordt opgemerkt dat de avonturen van Bob Evers c.s. 'geen greintje opvoedkundige waarde' bezitten, en dat de drie hoofdfiguren zich schuldig maken aan 'rauwheid, brutale opschepperij en valse heldenverering'. Alle reden voor jongeren in die tijd om de serie extra kneukelend te lezen.
Want gelukkig heeft altijd elke vorm van moraal in de verhalen ontbroken. Ouderlijk gezag is ver te zoeken, al worden de vaders wel gerespecteerd. Geldzorgen hebben de drie heren ook al nooit gekend, sinds ze in het eerste verhaal in de Stille Zuidzee zo'n 33 000 harde Amerikaanse dollars de man als beloning opstreken. Waarom dan zuinig doen, zoals Jantje Prins nog wel eens vergeefs propageert? Samenwerking met de politie of enige ander autoriteit wijzen ze stelselmatig als lastig en tijdrovend van de hand. Boeven kun je ze beter op een soort anarchistische wijze op hun plek zetten, zo niet door een gerichte kaakslag dan wel door een Arie Roos-achtige oplichtingstruc.

De Gil

Het naoorlogse wantrouwen tegen de serie kwam wellicht voort uit de veroordeling die de auteur in 1949 aan zijn broek kreeg van de perszuiveringscommissie. Dat had te maken met zijn schrijverij in het blad 'De Gil', een zogenaamd onafhankelijk humoristisch krantje dat de Duitsers in 1943 en '44 vrij lieten verschijnen en dat werd beschouwd als een handige nazi- propagandastreek.
Van den Hout alias Van der Heide had toch al een ruim gevoel voor humor. In de oorlog schreef hij ook enkele boeken. Een in 1944 verschenen werk droeg een nogal cynische titel voor de hongerwinter: 'Wie zei dat je in deze tijd niet kan lachen?' Zijn werk voor 'De Gil' kwam Van der Heide uiteindelijk op de veroordeling te staan tien jaar lang geen journalistiek werk te verrichten. Het heeft de produktie van Bob Evers-boeken waarschijnlijk alleen maar goed gedaan.
Zijn opvolger Peter de Zwaan is geleidelijk in de serie terechtgekomen. Toen Van der Heide in zijn nadagen weer eens hopeloos overhoop lag met zijn uitgever en deel 33 weigerde af te schrijven, nam De Zwaan als Bob Evers-kenner dat van hem over. De oorspronkelijke schrijver kwam vervolgens toch weer op gang. Na zijn dood vroegen de fans de co-auteur de verhalenreeks door te zetten. Volgens de gebroeders Kleppe heeft Peter de Zwaan inmiddels de goede Bob Evers-stijl gevonden. Goed gedocumenteerd, veel aandacht voor de techniek van boten, auto's en schepen en nog altijd hebben de drie helden geen last van moralisme. Al valt dat laatste nu minder op dan in de jaren vijftig. "En dat er nu zelfs meisjes in voorkomen, vind ik wel een verbetering. Want het was toch een beetje onnatuurlijk, dat die niet bestonden", meent Tom Kleppe.

Zaterdag 2 oktober van 10 tot 4 is er een Bob Evers-festival in het gebouw van uitgeverij De Eekhoorn, Sutton 10 in Apeldoorn (tel. 055-414644). Daar signeert Peter de Zwaan Bob Eversboeken, worden lezingen gehouden en er is een ruilbeurs. Entree gratis.

Links twee echte oude Bob Evers- avonturen, geschreven door Willy van der Heide. Uiterst links het omslag van 'Kunstgrepen met kunstschatten' getekend door R. van Giffen; daarnaast 'De jacht op het koperen kanon' van Frans Mettes. Op de voorgrond duidelijk herkenbaar Arie Roos. Rechts de nieuwste Bob Evers, geschreven door Peter de Zwaan, omslag Bert Zeijlstra.