home  -  tijd in BEeld  -  bibliografie  -  werken  -  feuilleton  -  nieuwsbrief  -  de media  -  zeijlstra  -  zeerust  -  diversen

gepubliceerd op 03/11/2004
laatste wijziging 19/10/2022
reacties en suggesties: e-mail naar simon kuipers  
Terug naar de
vorige pagina

30 oktober 2004

Bob Evers leeft door als stripheld

Martin Reusink

De ene Bob Evers gaat, de andere komt. Enkele maanden nadat de Enschedese schrijver/journalist Peter de Zwaan bekend maakte te zijn gestopt met de serie over de jeugdheld Bob Evers ligt in de boekwinkel het eerste exemplaar van de gelijknamige strip. Kabaal om een Varkensleren Koffer luidt het derde leven van een onverwoestbare held in. Wat heeft die dekselse Bob Evers uit de jaren vijftig toch dat-ie maar niet van het toneel te branden is? Eerst wist zijn schepper liefst 34 avonturen lang de lezers aan Evers en diens kameraden Jan Prins en Arie Roos te boeien. Na de dood van Willy van der Heide (pseudoniem voor Willem van den Hout, 1915 - 1985) maakte De Zwaan enkele onvoltooide verhalen af en schreef er onder zijn eigen naam nog eens veertien boeken bij. Toen hij er onlangs een punt achter zette, leek het na zo'n halve eeuw gedaan met Bob.
De echte fans wisten op dat moment al dat Evers zou voortleven, zij het in een ietwat ander jasje. Het Algemeen Dagblad had immers al de stripversie van Kabaal Om Een Varkensleren Koffer als voorpublicatie afgedrukt. Scenarioschrijver Frans Jonker (1965) bewerkte de oorspronkelijke tekst van Van der Heide, Hans van Oudenaarde (1959) maakte de tekeningen. In Kabaal Om Een Varkensleren Koffer blijft Bob Evers 48 bladzijden onzichtbaar. Een eigengereid grapje van wijlen de auteur, die wel eens vaker de naamgever thuis (in Amerika) liet.

De twee Nederlandse vrienden van Evers moeten al het werk opknappen. Arie en Jan staan platzak bij het Centraal Station in Utrecht. Heel toevallig kunnen zij van een wildvreemde een stuiver verdienen als ze nog dezelfde dag een geheimzinnige koffer afleveren in Scheveningen. Dat mislukt vanzelfsprekend, waarna een doldwaze jacht door Nederland volgt. Het geheel doet voor de leek een beetje aan als een Bassie & Adriaan-avontuur, vol boeven en stommiteiten. Zowel de schrijver als de tekenaar is er goed in geslaagd de wat vet aangezette jaren vijftig-sfeer van Bob Evers te "vertalen".
De hoofdfiguren hebben uiterlijk veel weg van de oorspronkelijke boekomslagen. Ook het heldere kleurgebruik, de klare lijnen en de wat gedateerde strepen en wolkjes die beweging verbeelden, passen goed in het tijdsbeeld. Het taalgebruik is af en toe aandoenlijk. Zorgvuldig gedoseerde uitdrukkingen als "reuze-bof", "sproetig daashoofd", "klets!" en "HBS-jongens", dragen bij aan de sfeer van een brave, formele samenleving die al lang niet meer bestaat. Bijna een halve eeuw later is het moeilijk voor te stellen dat de verhalen over schooljongens die met criminelen, wapens en gevaren te maken krijgen destijds zoveel weerstand opriepen bij brave borsten als schoolmeesters en bibliothecarissen.

De achterhoekse stipuitgever Arboris heeft de rechten gekocht voor de eerste 32 Bob Evers-verhalen. Nummer 2, Avonturen in De Stille Zuidzee, is inmiddels in voorbereiding.

Frank Jonker en Hans van Oudenaarden, Bob Evers, deel 1: Kabaal om een varkensleren koffer, uitgever Arboris, € 7,50


  Met dank aan John Beringen voor het attenderen op dit artikel