home  -  tijd in BEeld  -  bibliografie  -  werken  -  feuilleton  -  nieuwsbrief  -  de media  -  zeijlstra  -  zeerust  -  diversen

geplaatst op 18/10/2001
laatste wijziging 04/05/2016
reacties en suggesties: e-mail naar simon kuipers  
Terug naar de
vorige pagina

Bob Evers en de Schandalige Schrijver
Dinsdag 16 Oktober 2001 20:28
 
De legendarische Bob Evers-serie
'Gevaarlijke onzin!"

 
Willem van den Hout alias Willem Waterman alias Willy van der Heide.
Van den Hout tijdens de Tweede Wereldoorlog
Wie schrijven wil moet kiezen

Lees verder...
De Gil
De Gil
Een oorlog als een pretpark

Lees verder...
De fanclubdag
Marie José van den Hout over haar broer

Lees verder...

De legendarische Bob Evers-serie
'Gevaarlijke onzin!"

Uit een brief aan uitgeverij Stenvert & Zoon, 10 augustus 1953: ‘Mijne heren, per bestelhuis retourneren wij U de boeken van Willy v.d. Heide: “Een Dollarjacht in een D-trein”, “Een speurtocht door Noord-Afrika” en “Drie jongens en een caravan”, die wij niet in onze Lectuurgids kunnen bespreken.’
‘Unaniem moeten wij deze lectuur afwijzen. Het werk van v.d. Heide is opgeschroefd, onecht en onwaar. Alles mŕg! De stijl wemelt van grove en belachelijk overdreven opmerkingen. De situaties zijn vaak onzinnig. Een onzer Commissieleden vat zijn oordeel dan ook samen in de kwalificatie: “Stomme, gevaarlijke onzin!”’ Was getekend, K. Hoeve, secretaris van de Commissie voor Lectuurbeoordeling van het Christelijk Jonge Mannen Verbond.

Wie nu een boek uit de Bob Evers-serie leest zal zich bij deze woorden toch even op het hoofd krabben. De boeken gaan over drie jongens die van het ene avontuur in het andere verzeild raken, waarbij ze de hele wereld overvliegen en uiteindelijk de slechteriken steeds net even te slim af zijn. Af en toe wat onwaarschijnlijk misschien, maar ‘gevaarlijke onzin’? Bob Evers, Jan Prins en Arie Roos zijn stuk voor stuk intelligente, goed opgevoede jongens die na elk avontuur veilig terugkeren in het ouderlijk huis. Ze drinken niet, gebruiken geen drugs, gaan nooit naar de disco en willen al helemaal niets weten van meisjes. Wat kan daar mis mee zijn?

Het verontwaardigde ‘Alles mŕg!’ uit de brief van het Christelijke Jonge Mannen Verbond zegt vooral veel over de braafheid van de jaren vijftig. Die brutale jongens doen maar waar ze zin in hebben: ze springen zonder zelfs maar een koffer te pakken op het vliegtuig, zijn niet te beroerd om iemand met een pistool te bedreigen en geven geld uit als water. Ondertussen slingeren ze elkaar voortdurend bijdehante opmerkingen naar het hoofd en dat alles zonder ooit hun ouders te raadplegen, laat staan de bijbel. Schandelijk.

Niet alleen vanuit christelijke hoek kwamen er klachten, ook weigerden sommige openbare bibliotheken de boeken op de plank te zetten. Het heeft allemaal niets uitgehaald. Bob Evers werd in de jaren vijftig een regelrechte rage, juist omdat de boeken zo verfrissend niet-braaf waren. En nog steeds zijn ze populair. Sinds 1949 zijn er meer dan 5 miljoen delen van de serie verkocht en de Bob Evers fanclub komt nog ieder jaar bijeen. Na het overlijden van Van der Heide in 1985 heeft schrijver Peter de Zwaan de serie overgenomen, zodat er nog steeds elk jaar een nieuw deeltje kan uitkomen.
lees verdervolgende item:Van den Hout tijdens de Tweede Wereldoorlog